• Sveriges nyaste bingo
  • Chattvärdar, tävlingar & gemenskap
  • Säkert spelande & trygg betalning
En stämpel i rött där det står "Beslut" på.

Två välkända föreningar, Bingoringens Paraplyförening och VGIF Lotteriförening, har bedrivit bingospel utan korrekt licens, vilket resulterat i betydande sanktioner från Spelinspektionen. Båda föreningarna har var sin licens för att driva bingospel i bingohallar, men har trots detta bedrivit spel i lokaler som inte kvalificerar sig som bingohallar enligt spellagen.

Efter en omfattande tillsyn har Spelinspektionen konstaterat att Bingoringens Paraplyförening och VGIF Lotteriförening brutit mot spellagen. Föreningarna har bedrivit spel i butikslokaler där andra spel än bingo tillhandahållits. Därmed har de inte följt licensvillkoren som kräver att bingospel endast får arrangeras i särskilda bingohallar.

Bingospelen har erbjudits på så kallade bingoterminaler. Något bägge bingoföreningarna anser borde vara tillåtet att tillhandahålla i mindre lokaler hos spelombud med andra spelprodukter.

Spelinspektionen håller dock inte med och menar att bingospel som tillhandahålls utanför bingohallar innebär risker ur ett spelarperspektiv och är olämpligt.

Bingoföreningarna har varnats och tilldelats sanktionsavgifter

Som en konsekvens har Bingoringens Paraplyförening tilldelats en varning samt en sanktionsavgift på 300 000 kronor. VGIF Lotteriförening, vars överträdelse också bedöms som allvarlig, har varnats och ålagts att betala en betydligt högre sanktionsavgift på 700 000 kronor. Storleken på sanktionsavgiften avgörs dels av föreningarnas omsättning under föregående räkenskapsår, dels av hur allvarligt regelbrottet är.

För VGIF uppgick nettoomsättning för bingoverksamheten till 67 735 743 kronor under 2022 års räkenskapsår. För Bingoringens Paraplyförening uppgick motsvarande summa till 7 966 783, 50 kronor under 2022.

Båda föreningarna har redan upphört med sin verksamhet i de aktuella lokalerna. I sitt beslut skriver Spelinspektionen att föreningarna även samarbetat med Spelinspektionen under utredningen.

Dessa sanktioner visar på vikten av att noggrant följa de licensregler som styr spelverksamhet i Sverige och påminner om de risker som följer när dessa regler inte efterlevs.

Inga tidigare åtgärder

Vad vi kan se på Spelinspektionens webbsida har varken Bingoringens Paraplyförening eller VGIF lotteriförening straffats av Spelinspektionen tidigare.

Läs mer hos Spelinspektionen

Spelinspektionens beslut finns att ta del av i sin helhet på Spelinspektionens hemsida.

Maria Lundgren - Skribent

Maria Lundgren

Skribent
Maria är en engagerad och erfaren bingoskribent med en gedigen bakgrund inom bingobranschen. Tack vare arbete i bingohallar och egna spelupplevelser har hon en djupgående förståelse för spelets alla aspekter. Här på bingoonline delar hon med sig av sin kunskap och entusiasm i både artiklar, recensioner och nyheter.